2024. augusztus 5., hétfő

Az érzelmi gyógyulás útjai

 A gyermekkori trauma az oka annak, hogy oly sok felnőtt gyermek alapól elárulja saját magát, feladja az identitását, és keresi, ki is ő valójában... fél a visszautasítástól, keresi a jóvátételt, a jóváhagyást, a validálást, az érvényesítést, az elfogadást és idegennek érzi magát a saját életében!




Ezt pedig kicsi emlékeztető: a fejlődés nem lineáris. De nem is exponenciális... egy lépés fel, 2 vissza, 3 lépés előre, 1 hátra...
Minden bánatra gyógyír egy új cél. Néha elég csak egy kicsi dolgon változtatni, hogy beinduljon valami új, vagy valami eltemetett, amire már régóta vágyunk, de nem mertünk belekezdeni, mert ... (... féltünk attól, hogy úgysem sikerül, hogy megszólnak, kinevetnek mások, esetleg olyanok is, akik nekünk fontosak?).
Minden szomorúságnak lesz értelme?
Minden kudarc jó valamire?
Minden veszteség tanít magunkról is valamit?
Márti**
💎

***

Amikor már a sokadik párkapcsolatod is ilyen... még cipeled a régi traumát, és közben traumát traumára halmozol, akkor már az is eszedbe jut, és a gyerekkel mi lesz? Nincs ennél nagyobb csapda, mikor gyerek is áldozatul esik a szülői válságnak. Amikor már a kamasz gyerek szól: váljatok már el. És akkor jössz rá, hogy mi ez. ÉS, mivel a belső gyermek mintád tudattalan sodor ilyen helyzetebe, a sémakémia meg benntart... ember legyen a talpán, aki ebből kievickél. Törd meg a mintát, ne add tovább a gyerekeidnek, öntudatlanul. Ők azt tanulják, amit látnak. Nem nézik, nem mérlegelik, hogy jó minta-e ez, csak automatikusan másolják. És nincs bíróság, aki ezekben lélek szerint járna el: mi legyen jobb a gyereknek, hol legyen jobb a gyereknek...
"... aki volt már padlón, az csak reménykedhet, hogy egyszer jó lehet. Hiszem, hogy jobb lesz ..." Tudod, hogy lesz jobb? Hogy felismered és kiismered a másik "igazi" arcát, de nem kezded el magadat önmarcangolni, reménykedni, hanem megerősíted magad és lépsz. Pénzt gyűjtesz, félreteszel, hiszen az új élet küszöbén állsz. Ne maradj áldozat, túlélő leszel. És túlélőből BOLDOG ember, akármennyire is agyon traumatizált az élet (úgy értem az emberek körülötted, akikben bíztál).
Keress NEM áldozathibáztató sématerapeutát (3 év, heti 1) vagy gyere hozzám sématréningre.

Minden bánatra, tehetetlenségbe hajtó szomorúságra gyógyír egy új cél. Ez lehet alkotás, világjárás, valami újat tanulás... (angol) 
Gyereknek, felnőttnek - Autentikus és szakértő szemmel segítek, hisz ismertek:
Rédling Márti**

 összes reakci

Bónusz:

"Olyan kétségbeesetten, fájdalommal telten, elveszetten tudnak nézni az emberek. Mikor valaki rám néz, és a felnőtt ember tekintetén keresztül látom a lekonyuló szájú csecsemőt, a remegő gyerkemet, a stressztől leblokkoló kamaszt, a pánikrohamokkal küzdő fiatal felnőttet és a társas magányban élő felnőttet, akkor sokszor szeretném egyszerűen csak megölelni őt és azt mondani, hogy létezik gyógyulás. Nem tudom hozzá a biztos receptet, mert ez mindenkinek egyéni, de azt igen, hogy létezik. Nem pár nap, hanem évek, de folyamatosan könnyebb lesz, aztán néha nehezebb. Nem egy módszer, nem egy könyv, nem egy gyógyszer, nem egy beszélgetés, nem egy elvonulás, hanem sok-sok apró, gyógyító tapasztalás egyéni kombinációja. Nem úgy fog kinézni a gyógyulás, ahogy azt összetörten elképzeljük, hisz fogalmunk sincs, milyen az az állapot. Komplex trauma esetén is, évek óta tartó tünetekek esetén is, amíg próbálkozunk, amíg nyitunk, amíg tanulunk, addig lehetséges. Amíg változtatunk, amíg keresünk, amíg pakolgatjuk helyre az önismereti kirakónk apró elemeit. 

Viszont a gyógyulás sosem teljes, mert mint minden az életben, ez is egy folyamat. Fájdalmak, tünetek, élethelyzetek jönnek-mennek, olykor visszatérnek, olykor hosszú időre elköszönnek és új formában köszönnek vissza. De jobban lehetünk, lépéseket tehetünk, új szintre emelhetjük az életünket, több örömöt, nevetést, kapcsolódást hozhatunk a mindennapjainkba. És egy nap azt vesszük észre, hogy nem úgy fáj már, mint addig. Hogy nem úgy döntünk, mint korábban. Hogy nem úgy létezik bennünk, ahogy megszoktuk. A sötétség ereje, a remegő semmi, a titok nyomása csökken.  A törés összeforrt, de tökéletesen a nyoma sosem fog eltűnni, mindig a részünk marad. Akkor már ezt nem fogjuk bánni, mert a nyomán jó irányba változott az életünk sok területen. Idővel és belső munkával magát a törést is be tudjuk építeni az életünk folyamába, legyen az bármennyire mély vagy sokáig tartó. A gyógyulás lehetséges, egészen addig, amíg teszünk érte." Tregova Anita