2024. szeptember 14., szombat

Mérgező kapcsolatok

 Amikor mérgező környezetben vagy, akkor vedd észre, hogy egy olyan emberrel vagy kapcsolatban, akinek NINCS empátiája, nem fontosak az érzéseid, nincs önreflexiója, vagyis nem lát rá magára, gyakorlatilag egy üres test, amiben nem lakik lélek, nincs elismerés, nincs őszinte bocsánatkérés, nincsenek a tettek és a szavak összhangban, és a te belső harmóniádat irigyli és el is veszi azt.





Ha neki nincs, neked se legyen. 

Ha ő boldogtalan, te sem lehetsz boldog. 

Gázlángozással úgy húz le a maga érzéketlen és értetlen szintjére, hogy hiteltelenít, megkérdőjelezi a valóságodat, nem lehetsz önálló, nem enged gondolkozni, érezni, és te magad is tojáshéjakon jársz, fel ne bőszítsd. Kiszámíthatatlansága, szeszélyei idegörlők számodra. Hiába vagy kedves, nem elég. Hiába előzöd meg, éberen figyelve, mikor, mit mondhatsz, tehetsz, ezt sokáig nem tűri az idegrendszer, a test. 

Soha nem fogja elismerni neked, hogy ő okozott fájdalmat. Soha nem fogja őszintén azt mondani neked: ne haragudj, kijavítom. Neked volt igazad. Fontosabb vagy, mint az igazam.


A mérgező kapcsolat szép lassan, majd hirtelen rombol, leépít, elveszi a méltóságod, az önbecsülésed és mindent, amitől lépni tudnál. 

Elkényeztet, de csak azért, hogy elpusztítson. Akkor is, ha okos vagy. Akkor is, ha megértő vagy. Akkor is, ha empatikus vagy. Nekik ezek a tulajdonságok gyengeségek. 

Elveszi az életed, a lényed és mindent, amit szeretsz.


Vedd komolyan a jeleket, a vörös zászlókat. 

Kérj szakértő segítséget, ha ebben vagy és elakadtál. Ne halogass, mert félsz a kudarctól. Ne légy maximalista, hátha elfogadnak és szeretnek majd. Nem ez az út vezet haza: vissza önmagadhoz. Aki mindig is voltál, mielőtt a füledbe súgták mások, (a szeretet álcájában) ki is vagy.

Márti** 


****

Elengedés és radikális elfogadás. Az elengedés 5 lépcsője közül a megbocsátás - önmagamnak - az utolsó lépcsője a veszteség folyamatának. Akkor is, ha te nem elengedni akarod, hanem megjavítani. Rendbe hozni. Megmenteni a kapcsolatot. Hiszen ott a hitel, a gyerekek... Ha már egyszer is eszedbe jutott, mit keresek még itt? , akkor azzal dolgod van.

Mert jön ilyenkor a lehúzó, józannak tűnő hang: nem tudom őket eltartani egyedül... hiszen most sem tudom jól beosztani a pénzt, az időm, mert semmire sem marad, magamra meg pláne, akkor a hiány hangja utat kap. Erősödik, nem engedi, hogy alázatot és megbocsátást, akár hálát is érezz magaddal szemben, hanem arra biztat, hogy megalkudj. Elszürkülj. Tűnik az energiád, az önbecsülésed, az álmaid a holdban, az önbizalmad a béka s.gge alatt... a stressz és a büntető csend vagy épp a végeláthatatlan konfliktusok felemésztenek, megsemmisülsz és eltűnsz. Láthatatlan leszel.

A radikális elfogadás egy mérgező, elhanyagoló kapcsolatban az elengedés része. Mert a mérgező kapcsolat nem változik. Az érzelmi elhanyagolás, bántalmazás ténye és folyamata nem változik. A remény megfojt. És egyben új utakat nyit meg.

Teljesen más utakat. Félelem nélkül, aggódás nélkül, jobban beosztva a kicsit, a méltóságot, a békét, ami viszont van.
Aranykalitkából, a vergődésből kevesen tudnak kiszállni, mert a repülés, a szabadulás az érzelmi fogságból elképzelhetetlen számukra.

Bocsásd meg magadnak, hogy ennyi ideig maradtál.
Fókuszváltás - A csend szétszed és összerak. Jobbá, kerekebbé, töréseinket feldolgozva, megértve és elfogadva. Hogy soha többet ne engedjem meg ezt, senkinek.

Hogy vegyem észre a saját vörös zászlóimat és a másokét.

Márti**

Ez most keveseknek szól. Érti, aki érzi, aki épp ebben van.