2024. március 26., kedd

Az a bizonyos oxigénmaszk

 "Aki valaha utazott már repülőgéppel, bizonyosan végighallgatta felszállás előtt a biztonsági tájékoztatót. Ebben elhangzik, hogyan kapcsoljuk be a biztonsági öveket, és mit kell tenni abban a valószínűtlen esetben, ha vízre száll a gép vagy lecsökken a kabinnyomás. Ez utóbbival nagyon könnyen szemléltethető, hogy van-e valakinek önfeláldozás sémája.


A kabinnyomás csökkenésekor oxigénmaszkok esnek ki az ülések feletti panelből, amelyeket az arcunkra felhelyezve, nyugodt légzéssel kerülhetjük el az ájulást és a fulladást. A kérdés, hogy mit tegyünk a körülöttünk lévő emberekkel, akik esetleg nem érik el a maszkot, vagy nehézséget okoz számukra annak felvétele. 

A tájékoztatóban erre egészen egyértelmű a válasz: először magunk vegyük fel a maszkot, és ez után segítsünk a körülöttünk lévő embereknek. Az önfeláldozás sémával élők azonban hajlamosak azt a választ adni, hogy először a kisgyerekekre adjuk a maszkot, aztán az idősekre, és utána felvesszük mi magunk is.

Nem nehéz belátni, hogy ha a saját légzésünkről nem gondoskodunk, még azelőtt elájulhatunk, mielőtt segíteni tudnánk, így az a logikus, ha először a magunk szükségletét elégítjük ki. Az önfeláldozás séma tulajdonosai azonban más emberek vélt vagy valós szükségleteit a sajátjaik elé helyezik, és azokat próbálják kielégíteni. Azaz folyamatosan mások igényeire, érzéseire fókuszálnak." Birtalan Balázs