2021. november 20., szombat

Amit soha nem tesz meg egy nárcisztikus

Önimádók és érzelmi zsarolók 1. - Stressz és a párkapcsolat

... amikor egy nárcisztikus mellett az önbecsülésed, magabiztosságod és függetlenséged rég a ködben, s te már csak árnyékként létezel... 



Nárcisztikus? Önimádó? Elsőre nem mondanád meg róla, hisz sármos, jó humorú, érdekes, segítőkész. No de várjunk csak egy cseppet...    Mr. Manipuli - amikor nincs napos oldal


Amikor a kapcsolat már túl van a kampányidőszakon (mikor mindenki a legjobb oldalát mutatja), lassan ébredünk rá, milyen is valójában a másik és mit is hozott ki ez a kapcsolat belőlünk. Magunk is megélünk furcsa, érdekes vagy éppen még érthetetlen dolgokat önmagunkról.

Ha odáig jutottunk, hogy határozottan nem érezzük jól magunkat a másik mellett... , sőt nem szeretjük azt az önmagunkat, ami a másik mellett lett belőlünk, állj meg egy pillanatra. Érzed-e, hogy a kapcsolat nemhogy elmélyülne, hanem egyre mélyebbre kerül? Ami az elején csodás, impulzív és elsöprő volt, hihetetlen rövid idő alatt nagyon is átfordult érthetetlenbe, keserűbe.

Ilyenkor kezd az ember keresni, kutatni, olvasni, van aki kérdez is, sőt van, aki profi tanácsadóhoz fordul, hisz egy kapcsolatban magam is elkezdhetem a változást, de a tangóhoz persze kettő kell.

Ha a párom észreveszi rajtam a jobb hozzáállást, két eset van. Vagy ugyanúgy változik, mint én, figyel és meghallgat, tesz értem.... vagy nem. Ha a pár együtt változik, akkor van esély. Átbillenhet a mérleg nyelve, de ehhez neked kell rájönni arra, hogy miért is vagy valójában vele.

Te odafigyelésre vágysz. Ő elismerésre. A saját hőse szeretne lenni és a régi sebeibe burkolózik. Ezért hajlamos kompenzálni, harsányan és önhitten viselkedni. Te meg észre sem akarod venni, hogy lábtörlőként bánik veled. Nem tisztel, használ. Ő a világ közepe. Pont. TE meg hagyod, mert jóképű, sármos és apu sem bánt veled jobban.

Maradok vagy megsemmisülök?
Te miért vállalsz többet, mint a másik?
Mert ha kedves, akkor annyira az!!!
Ismerős?

Ha rájössz, hogy
hangosan kibeszéli a konfliktusait,
mások előtt is lejárat,
 ha nem mondhatsz neki ellent,
ha képtelen átérezni a helyzetedet,
ha mindig mást okol, és kivetíti vagy épp letagadja a hibáit,
ha képtelen elviselni, hogy nem az ő elképzeléseinek megfelelően alakulnak a dolgok ...
gondolkozz el.

Ha a hatalmába kerít és te gyengének és kicsinek érzed magad... ébredj fel. Sosem kötelezi el magát és a lelkét melletted. És ahogy senki más sem, ő sem változik meg, főleg a kedvedért nem. Érzelmileg elérhetetlen, nulla empátiával. Közben egyetlen vágya, hogy biztonságra leljen és óriási paradoxon, hogy ő pedig kötődni képtelen.

Hát ezt hogyan rakod össze? A fele illik a párodra, a másik felét meg megmagyarázod magadnak, hogy á, nem.

Igen, ezt most vitatod. Sőt szolgálatkész maradsz, a szeretet nevében. S a kisujjad nyújtod, s később már a karod is kevés. Lassan önmagad veszted el. Már magadat sem tudod szeretni. A barátaid, szeretteid tanúi annak, amiről azt hiszed, nem látják, nem hallják. Mert ő még mindig tudja, hol az a gyenge pont, ahol eltörhet. Tudja, hogy mit szeretnél hallani, ígérni is tud, de a tettei mást mutatnak.

Ezek a mondatai esetleg ismerősek? "Te jobbat érdemelsz." Ő nem tud változni. Ő így jó, ahogy van, fogadd el úgy, ahogy van. Ó túlélt már mindent.

Ne feledd, sosem enged közel magához. Sebzett lelke játszmákban tartja.Örök paradoxonban él, képtelen elköteleződni, holott biztonságra vágyik. Nem, nem tudod neki megadni. Elvesztette a bizalmat másokban és önmagában is. A felnőtt, érett, egyenrangú kapcsolat nem arról szól, hogy az anyja, nevelője, őre vagy a pszichológusa vagyok a másiknak. (Anyuval különben se bújik senki ágyba.)

 

"Törvényen kívűl, mint az állat,
Olyan légy, hogy szeresselek.
Mint lámpa, ha lecsavarom,
Ne élj, mikor nem akarom;"

Szabó Lőrinc


Amit sosem fogsz hallani és sosem tesz meg érted:
- Ne haragudj. Rájöttem, hogy nem megfelelő módon szerettelek, jobban kell bánnom veled, Már tudom, hogy nem az az erős és férfi, aki nem mutatja ki, mit érez. Már tudom, hogy a gyengédség az nem gyengeség. Megmutatom, hogy ketten együtt erősebbek vagyunk minden problémánál és közösen megoldjuk a dolgokat!

Hát... ha mégegyszer megfélemlít, megsirat...

Akkor ne feledd - önző emberi játszmákba csöppentél - s a játszmázó nem engedi el a játékszerét!

Amit megtehetsz:
  • Ismerd fel, mikor nem szabad reagálnod. Figyeld a magatartását, vondd ki magad a hatása alól. Ne vitázz. Neki ebben nagyobb a tapasztalata és a manipuláció teljes tárháza is az övé. (vele is így bántak - de ezt ne magyarázd ki magadnak, MERT nem menti fel!)
  • Állíts fel határokat, amit magad felé tarts is be. Ne félj. Tervezz, ahogy egy kirándulásnál eső esetére. Gyorsan. Még gyorsabban.
  • Építs ki fizikailag menekülő útvonalat.
  • Beszélj túlélőkkel, akiknek sikerült kijönniük hasonló kapcsolatból
  • Olvass túlélőkről, keress könyveket, cikkeket ne egyet!
  • Netezz! Keresőszó: érzelmi zsarolás, verbális bántalmazás, szóbeli bántalmazás, lelki/érzelmi abúzus, lelki kihasználás, emotional blackmail, abuse,
  • Keresd az igaz barátokat, keress támogató női közösségeket.
  • Kérj profi szakértőtől segítséget!
Építsd vissza a cselekvőképességed, a magadba vetett hitedet, erősítsd önbizalmad és találd meg az önbecsületed! Figyelj a pénzügyekre!!! ÉS sose feledd el, mit tanultál ebből a méltatlan kapcsolatból és miért is tartottad fenn!

*
Mr. Jóképű és Tökéletes 3 fő három fő jellemzője:
  • nem tanul semmiből (már nincs mit - nincsenek barátai, csak csodálóit gyűjti)
  • nem bán meg semmit (nincs bűntudata, mert ő sosem hibázott - semmiért sem lehet ő a hibás, amikor az egészet a másik kezdte.)
  • nincs empátia - feléd sem, (kedvessége csak érdek) - Szolgálj jól és szabad leszel (szabad azt tenned, amit én akarok)! Hírből sem ismeri a bizalmat, a biztonságot, és bizony kettővel kell osztani amit mond (manipulál, ferdít, megtéveszt)

Olvass még https://habostortaesbox.blogspot.hu/2017/07/mon-roi-az-en-szerelmem.html

***



Ha úgy érzed, kiégés fenyeget, téged, párkapcsolatod - ajánlatom:

10 részes mentális minitréning - stresszkezelés, oldó és lélekemelő beszélgetés, hetente, kéthetente - témák az egyensúlyért:
  1. Bakancslista + Mi a legfontosabb most neked?
  2. Idő, a mérhetetlen, ÉNidő - harmónia
  3. Szó/beszéd - asszertív kommunikáció, golyószórás és sértés nélkül
  4. Párkapocs, Szülőség - MIidő - összhang
  5. A NEMet mondás tudománya - határok felállítása
  6. Szállj le a döglött lóról - törd meg a tanult mintáidat, ha te magad nem vagy boldog!
  7. Megfelelés - no de mindenkinek?
  8. A tanult tehetetlenség csapdája - Neked mire van most szükséged?
  9. Az IGENember - Engedd meg magadnak
  10. Mi a szupererőd? Az intuíció fejlesztése a gyakorlatban
Elégedett vagy azzal, ahol tartasz az életedben?

Adsz magadnak arra fél évet, hogy rendbe tedd az életed?

Akkor írd be magad a naptáramba! :-)

Hívj bizalommal: 06/20-450-52-88, Szfvár - érzelmi intelligencia és J/Égtörő minitréning

Megújulunk, átalakulunk!

Kiút. Együtt. Megtaláljuk.

Üdv: Márti**

Gyorsítósáv, mentőöv, oxigénMAX
Személyes tanácsadás - Egyensúly coaching - sundayfilocafe@gmail.com