2018. augusztus 6., hétfő

Tartsd oda a másik orcád?


A megalkuvásokról:

“Bizonyos dolgokhoz nincs már türelmem. Nem azért, mert arrogáns vagyok, hanem egyszerűen azért, mert az életem elért egy pontra, ahol már nem akarom az időmet olyan dolgokra pazarolni, amelyek elszomorítanak vagy fájdalmat okoznak. Nincs türelmem a cinizmushoz, a szélsőséges kritikához és bármiféle elváráshoz.


Már nem akarok olyanoknak megfelelni, akik nem kedvelnek engem, olyanokat szeretni, akik nem szeretnek viszont, olyanokra mosolyogni, akik nem mosolyognak vissza rám. Többé egyetlen percet sem pocsékolok azokra, akik hazudnak, vagy manipulálnak. Úgy döntöttem, nem tűröm meg a tettetést, a képmutatást, az őszintétlenséget és az üres gazsulálást.
Nem érdekelnek a pletykák.
Gyűlölöm a konfliktust és a hasonlítgatást. Egy olyan világban hiszek, ahol az ellentétek megférnek egymás mellett, ezért elkerülöm a konok és rugalmatlan embereket. A barátságban nem állhatom a lojalitás hiányát és az árulást. Nem jövök ki azokkal, akik képtelenek bátorítani és dicsérni. Untatnak a túlzások és nehezen viselem azokat, akik nem szeretik az állatokat. És mindezek felett, nincs többé türelmem azokhoz, akik nem érdemlik meg a türelmemet."

(Meryl Streep, amikor José Micard Teixeira portugál írót idézi)


 Az alázat nem megalázkodás!

 Könyvajánló:

"Ne legyél teljesen odaadó, fejezd ki így, hogy nem vagy hajlandó eltűrni a komiszságot, hogy elvárod a józan megértést és ha ez hiányzik, kész vagy részben vagy akár teljesen visszautasítani őt.

Ugye érthető már, miért nem szeretik igazán azt, aki mindig csak ad? Egyoldalú lesz a kapcsolat, ha mindent eltűrsz. Mindnyájan megfigyelhetjük, hogy azoknak van a legnagyobb becsületük, akik a legkevésbé hajlandók eltűrni az értelmetlen, buta viselkedést. Azok, akik viszont könnyen beadják a derekukat (mert...?) gyakran elnyomják, kihasználják. Ezért csak azt ajánlhatom minden szentnek, hogy a gyerekek és az öregek és az állatok kivételével mindenkit csak okosan szeressenek. Ha azt akarod, hogy viszontszeressenek, meg kell tanulnod fütyülni azokra, akik levegőnek néznek." (Paul Hauck - Így szeress, hogy szeressenek c. könyvéből)


Ne légy alázatos az önteltekkel szemben és ne légy öntelt az alázatosokkal szemben!

Élned kell ezzel a tudományoddal, hogy komolyan vegyenek. Hogy ne saját magad helyezd magad mások MÖGÉ. Hogy valóban jól szerethesd a másikat. Meg kell tanulnod kellemetlen helyzetekbe hoznod a másikat, ha nem tisztel. Ehhez pedig magadat kell először is tisztelni. Ennek híján az jár folyton az eszedben: nem akarom megbántani. DE azt mégis megengeded, hogy ő bántson?????

És mi van a megbocsátással? A legjobbat teheted azzal, ha megteszed, akkor, amikor érdemes. Amikor tudod, hogy nem képesek többre, ennyi telik tőlük, ezek az eszközeik vannak csak.
DE.
Nem bocsátok meg rögtön újra, ha továbbra sem értékel, hanem inkább bátran kérdezek most már: Mi jogosít fel arra, hogy így bánj velem?

És persze önreflexió, magamtól: Miért hagyom?

Nem lehet elvárások nélkül belemenni semmilyen emberi mélyebb kapcsolatba. Viszont tudni kell, mely elvárásaim irreálisak, mert ezek vezetnek a kapcsolatok csendes gyilkosaivá is egyben. A negatív énkép és az őszinte kommunikáció hiánya tetézi ezt már csak.

Ha a sorsra fogod, hogy a kapcsolataid tönkremennek, ám tedd, de akkor lemondtál magadról. És ha te lemondtál magadról, feladod! És ha te sem hiszel magadban, akkor ki fog szerinted?


Az erős nő nem erőszakos!
Alázatos, de nem megalkuvó!

Aki nem becsüli magát, nem tud egyedül lenni! (Honoré de Balzac)
Tanulj meg mosolyogni. A mosolyban mágikus erő rejlik. Amíg az ember mosolyogni tud, képes a további harcra. És aki harcol, az győzhet is.  (Marcus Aurélius)

Folytasd a sort!


***

Párkapcsolat
Kapcsolatok - Hidak egymáshoz

"Mindnyájunknak szükségünk van a többiek elismerésére. Ám ha ennek az az ára, hogy nem lehetünk önmagunk, akkor... túl nagy ez az ár." Jorge Bucay

"Ismét arra lyukadunk ki, hogy a másik felé vezető út során nem spórolhatjuk meg az önmagunk felé vezető utat.” /Thomas D`Ansembourg/

 Mikor érdemes leülnünk beszélgetni?

Ha nagy döntéseket halogatsz vagy fontolgatsz.
Ha úgy érzed, elbeszéltek egymás mellett.
Ha már nem építitek egymást.
Ha szóba kerül a külön út.
Ha elbizonytalanodtál.
Ha elborítanak az indulatok.
Ha túl sok a fájdalom.
Ha ... túl sok a ha, a volna, a de ...

HA MÁR túl kemény vagy...
Ha már azt gondolod, nincs érzés benned...
Ha rendbe akarod rakni az életed.

Szeretettel: Márti**

Induló tréningek: https://kommunikaciotrening.webnode.hu