2018. január 27., szombat

Az 5 szeretetnyelv - elhidegülés ellen:Dr. Gary Chapman és az 5 szeretetnyelv

Az igazi, odafigyelő kommunikáció csak akkor jön létre, ha mindkét fél kimondja, ami zavarja, mer kérni ÉS megtanulja a másik anyanyelvét - azaz szeretetnyelvét.

Mert ha a kapcsolatokban a szeretet valóban magátótól értetődő és önzetlen  lenne, akkor nehezen lehetne megmagyarázni, hogy miért is vannak minden kapcsolatban hullámvölgyek, sőt, miért emelkedik évről évre a válások száma...

HOGYAN szeresselek, hogy érezd?
Az 5 szeretetnyelv - elhidegülés ellen:

1. Elismerő szavak

A szavak kétélű fegyverek. Ha valaki ezt a nyelvet beszéli, fontos, hogy ő maga is jól bánjon a szavakkal és jogos dícséretekkel.
Nem az ajándék vagy a közös vacsora amire vágyik a másik, nem ezzel kerülünk közelebb párunkhoz. Őszinteség, bizalom, apró bókok, odafigyelés, köszönet!

2. Szívességek

... és a tettek, nem a beszéd! Attól fogja jól érezni magát párunk mellettünk, ha látja, kérés nélkül is megtetted, hogy lenyírod a füvet, kicserélted a villanykörtét, mosogattál és a többi hasonló. Amikor megcsináltál valami olyat a kedvéért, amit nagyon nem akarsz.

3. Ajándékozás

Apró dolgokra gondolj. Csak egy szelet csoki, egy szál virág, egy kis apróság. Ebből érzi párom, hogy gondoltam rá és hogy fontos nekem, hogy Ő örüljön és jól érezze magát velem. Nem biztos, hogy "deep talk"-ra van szüksége, ahogy esetleg épp TE gondolnád.

4. Minőségi idő

Éreztetni kell a párommal, hogy jó vele lenni, hogy fontos a számunkra. Csak menjünk világgá néha vagy beszélgessünk át akár éjszakákat. Nem mindig. De kell. Mert neki vagy nekem ez kell! Minden hónapban menjünk el valami új helyre!

5. Testi érintés

Ne keverd össze a fizikai intimitással, nem a szexre gondol a szerző. Egyszerűen csak egy simogatás! Talán egy vigasztaló szó sem ér annyit, mint egy ölelés, ha szomorú vagyok én vagy ha a páromnak ez a szeretetnyelve és jobban örül annak, hogy hozzábújok, közel hajolok, megfogom a kezét.

***

AMI A könyvből kimaradt - Párra szabott személyes Párkapcsolati kommunikációs minitréningek indulnak februárban is!

Veled vagy nélküled? - Amikor hiányzik a szikra

Amikor elbeszélünk egymás mellett - Hogyan mondjam el neked, amit nem lehet...

Tűzgyújtó a párkapcsolatodban, párkapcsolati önreflexió, PÁR-beszéd - Érző, Értő, Érvelő, TISZTA kommunkáció - Gordon kommunikáció - GYAKORLATI ÚTMUTATÓ pároknak a boldog és örömteli kapcsolatokért!

sszív

Bejelentkezni, érdeklődni, kérdezni itt tudsz:
Márti**
sundayfilocafe@gmail.com


Üdv: Márti**

Büszkén :
onbizalomtrening