2017. október 1., vasárnap

21 gramm - fátyol nélkül

"Még mindig úgy gondoljuk, hogy ami nem tudományos, az nem létezik?"

Amikor a lélek súlya nyom... csak belülről feszít
te vagy-e az még előttem, vagy aki a fényéből veszít

Még mindig azt gondolod, "szereted magad?" a leghülyébb kérdés, mert ilyen nincs,  nincs értelme sem.
.. és baromira nem lájkgyűjtő, sőt nem profitképes. Nyilvánvaló. Vagy ha mégis, akkor beledöglesz, annyira távol áll tőled, hogy eladd a lelked. És az mégsem, hogy kiadd.


Valóban. Igen, végre bemozdultam. Lassítok. Innen már nem visz ki semmi. Aztán gondoltam egyet. Babázás után, telve szeretettel a szívemben, mégis elmentem megnézni, mit lehet kihozni magamból egy irodalmi est után. Írók, énekesek közé kerültem. Kedvem támadt mindkettőhöz. Többször is lehetne ilyen.

Tegnap Ujj Zsuzsival ácsorogtunk egy üdvözítést adó hely, a klotyó előtt.
A közös igény összehozza és kinyitja az embereket, ha már egyszer arra várnak, mikor nyílik... az ajtó. 
Hamar megnyílt, mert cigizni akart, én meg mondtam neki, menjen ő előbb, én már leszoktam. Hogyan csináltad? Napi 2 perc. Ma nem gyújtok rá. Ennyi. Később az egyik tüdődoki COPD-t állapított meg nálam. Aztán 3 év múlva egy másik semmit sem, csak nézett rám, minek is vagyok ott.

A COPD és a cigi két lélekölő dolog. Az jó, ha csak az egyikkel öli magát az ember, de nem, mert akkor jön az irodalom. 

És amikor az irodalom lebeg az ironikus, kézzel fogható depresszióban, (f)ordítani tudnék - és mégis, ez kell az embernek, hogy azonosulni tudjon. Lehajtott fejek, csend, csak a bús hang és a füst száll. Gomolyog benned az érzés. Mert ő ki meri mondani, ami fáj.

Jó volt tegnap. Ernő bemutatott a Péternek, akinek olyan olyan tiszta, zseniálisan egyszerű a gulyáslevese, mint a szeme és a gondolatai. És finom. Nem a szeme. A szemlélete.Jó volt, köszönöm!

Most épp csinálom, ami jön. A sültgalamb korántsem szokott. A rágódás, rágcsálás már rég nem az én utam. Egy Júlia ... Rómeó nélkül is komplex, sőt halmaz. :-)

**


Mi más lehetne az irodalmon, dalokon kívül a lélek nyelve, mint a  képek és valahol a matematika, a rend a káoszban, amikor egy végtelen összeg eredménye véges, a paradoxon,

a ritmus, az összhang, az élet
a véges, a végtelen, a képek
a ne add fel, gondolkozz, értsd meg
 


Netán ezek a kifejezések: Összead, hozzámjössz, nem osztom szavaid, szorozd meg kettővel, hozzuk közös nevezőre.

Nézőpontváltás. És hogy több út vezethet a megoldásig. És mindegyik lehet végtelenül zseniális. Úgy értem egyszerűen zseniális. Zseniálisan egyszerű.  :-)

Ott a végtelen és a nulla, csak egy csavar a különbség. A minden az semmi és a semmi a minden.
 
Egy nagy nulla is lehetsz, pedig egy végtelen, külön univerzum és egyben multiverzum is vagy. A matek nem tart téged holtponton, sőt, keresővé, kiváncsivá, kreatívvá tesz. Ja és megold. Felold. Ez is lehet kiút. Megérteni, mi zajlik benned. Egyszerűen kimondani, megcsinálni, elkezdeni merni.
Júlia halmaz - Mandelbrot

Mi lehetne még a gondolatok lelőhelye? A mosogatás! :-) Na de erről már tudtok.