2017. október 8., vasárnap

Hogyan?

Hogyan érjem el nála, hogy megtegye? Hogyan hassak rá? Hogyan tartsam meg a bizalmát?

Ha szeretnéd, hogy valaki azt tegye, amit te is szeretnél, egyet kell szem előtt tartanod. Ősi szabály, hogy ne TE akard, hanem Ő. Ha ilyenné neveled gyermeked, anyuként, apuként összetartó családot vagy  vezetőként jó csapatot akarsz, ezt jó elsajátítanod. A külső motiváció (jutalom, pénz) sosem hoz ki az emberből annyit, mint aki belülről vezérelt! 

Ami a legdrágább, azt add nekik: az időd és az energiád, fiatal párként, fiatal házastársként, fiatal munkavállalóként, fiatal anyuként, apuként.


Varázsszavak:
Együtt!
Értelek!
Jól áll!
Hű, de csini!
Ó, de jó!
Nagyon köszi!
Hajrá!


Ha valamit el akarsz érni valakinél: Ihlesd meg! Keltsd fel a  kiváncsiságát!


Majd ne várd, hogy rögtön tökéletes legyen! De ha ügyes, bíztasd, ha kéri is, támogasd, es többször is ne engedd, hogy abbahagyja, ha kudarc éri -> ösztönözd! Mutasd meg neki újra! Mutass többet! Dícsérj jól!

És a másik fontos dolog. Ha kérsz valamit és a másik megcsinálja, ne legyen természetes. Köszönd meg.

Mint mami, hányszor vettük észre - várva a védőnőnél -, hogy a gyerekektől kért valamit az anyukája, a gyermek megtette és nézett az anyukájára, s az anyuka nem szólt semmit. Pedig csak a dícséret hiányzott. Csak annyi, hogy ügyes voltál. Csak annyi, hogy köszönöm. Mert csak rápillant, végigkíséri, mit tesz a gyermeke.

Mint társ, hányszor vettem észre, hogy valamit kértem a páromtól, kilencszer is, és egyszer valahogy jó időben jó hangnemben, türelmesebben mondhattam, mert megcsinálta! Naná, hogy megdícsértem, neki ez sokkal nagyobb dolog volt, mint én gondoltam!

Vagy trénerként, tanárként, hányszor hallom, miért nem jó valaki matekból. Hát nem érdekli. De miért nem? Mert lemaradt? Mert már nincs sikerélménye? Mert már... nincs ideje (számára már nem fontos) s másnak sincs ideje, aki leül mellé és ráfigyel? Mert sosem volt ott senki, aki azt mondta volna, nézd, ezzel ezt lehet kezdeni, ez erre jó, próbáld ki te is?

Vagy managerként, amikor 14 emberre figyeltem, és csak egy csodás élmény volt, ahogy az én vezetőm annyit mondott, Márti, kedvet kaptam ez egészhez újra, hogy ne adjam fel.

Egyetlen kis dolgon változtasz és egész nagy változások indulnak be! Mint a dominó! Mint a pillangóhatás!

***

SUNday Filo Café - vasárnap délutáni Simon Sinek video.  Ma angol nap volt. :-) TED-nap. :-)
Szó volt a 4 boldogsághormonról (Endorfin, dopamin, szerotonin, oxitocin)  és a stresszhormonról, a kortizolról is.

HORMONOK uralnak? Haha.


És még nincs vége a napnak! :-)