2017. október 28., szombat

Amikor hiányzik a szikra - Jenga

"Ő unja, neked meg eleged van." - nyugtázta a fiú, aki a kommandósknál is szolgált és csak nézett mindenki, 10 perc alatt levágta a teljes igazságot. Honnan látta? Miből tudta?
Amiért a szemteszt (is) anno nagyon is hasznos volt, és nemcsak játék, akkor ez most végre érthetővé válik. Hány és hány jelet nem veszünk észre a párunkon, mert el vagyunk foglalva a saját verziónk ismételgetésével?


Mitől is vagyunk/válunk "nekivalóvá" a másik számára? Mi az a fontos határ(vonal), amit betartva biztosak vagyunk abban, hogy a bizalom alapból megvan és az is, hogy nem szorulnak magyarázatra a gondolataink sem? Mitől is érzed és érzi, hogy a szeretet is jelen van?


**

Érzelmi analfabéták... "Isten mentsen meg az ilyenekről!" - olvasom. 
Magad mentsd meg magad tőlük! Az első három mondat rejti a kulcsot.
"Nem azzal van a baj, hogy nem vagyunk együtt. Még csak azzal sem, hogy nem kellek igazán. Ezt el tudom fogadni."

A harmadik mondatot át kell írnod. Nem, nem kell elfogadnod. Nem kell megalkudnod. Nem kell folyót átussz valakiért, aki még a pocsolyába sem lépne be érted. Ne a szavait, a tetteid nézd!

És kész is. Akinek nem kellesz eléggé, annál ne pedálozz, ne ragaszkodj, időben válj le. Soha nem változik meg senki a te kedvedért. Csakis önszántából változik! Ha te akarod, hogy megváltozzon, akkor te nem őt szereted, hanem önzőn magadat. Ez nem az az önszeretetet, amiről eddig beszéltünk.

Értékelni, becsülni aklkor fogod valóban magad, amikor összeszeded magad a földről és bátran elindulsz, előre. Itt ugyanis neked sosem terem babér. Sosem leszel itt királynő.
Van az a pont, ahol megfordíthatod az életed. Nem baj, ha egyedül leszel. Sőt. Ez tesz értékessé. Erőssé. Végre megtanulhatod meghúzni a határaidat. Ne add olcsón magad! Lábtörlőnek lenni fájdalmas. Ha két fájdalomtest találkozik... akkor meg veszedelmes is.

**

Beszélgetések a párkapcsolatiról, néma problémákról, konfliktuskezelésről, nárcisztikus típusokról, emberi kapcsolatokról, önbizalomról, szerelmi önbecsülésről:

2018. FEBRUÁR hónapban - vasárnaponként. 

Üdv: Márti**
sundayfilocafe@gmail.com


Nincsenek megjegyzések: