2017. október 28., szombat

Amikor hiányzik a szikra - Jenga

"Ő unja, neked meg eleged van." - nyugtázta a fiú, aki a kommandósknál is szolgált és csak nézett mindenki, 10 perc alatt levágta a teljes igazságot. Honnan látta? Miből tudta?
Amiért a szemteszt (is) anno nagyon is hasznos volt, és nemcsak játék, akkor ez most végre érthetővé válik. Hány és hány jelet nem veszünk észre a párunkon, mert el vagyunk foglalva a saját verziónk ismételgetésével?


Mitől is vagyunk/válunk "nekivalóvá" a másik számára? Mi az a fontos határ(vonal), amit betartva biztosak vagyunk abban, hogy a bizalom alapból megvan és az is, hogy nem szorulnak magyarázatra a gondolataink sem? Mitől is érzed és érzi, hogy a szeretet is jelen van?


**

Érzelmi analfabéták... "Isten mentsen meg az ilyenekről!" - olvasom. 
Inkább Magad mentsd meg magad tőlük!


****
"Nem azzal van a baj, hogy nem vagyunk együtt. Még csak azzal sem, hogy nem kellek igazán. Ezt el tudom fogadni."

Hosszú történetet olvasok, amiben már az első három mondat rejti a kulcsot. Ha már ott ÉSZREVESZEM a jeleket (ami a párkapcsolatban a hanyatlás szakasza) - MÁR megelőzhettem volna! Csak az első 3 mondat volt érdekes az egész hosszú panaszsztoriból!

Tényleg el tudod fogadni? Tényleg el akarod fogadni? Biztos, hogy az elfogadás itt a kulcs?
 Nem, nem kell elfogadnod. Nem kell megalkudnod. Nem kell folyót átússz valakiért, aki még a pocsolyába sem lépne be érted. Ne a szavait, a tetteid nézd!  A harmadik mondatot át kell írnod.

És kész is. Akinek nem kellesz eléggé, annál ne pedálozz, ne ragaszkodj, időben válj le. Soha nem változik meg senki a te kedvedért. Csakis önszántából változik! Ha te akarod, hogy megváltozzon, akkor te nem őt szereted, hanem magadat. Ez nem az az önszeretetet, amiről eddig beszéltünk, hanem szimplán önzés.

Értékelni, becsülni akkor fogod valóban magad, amikor összeszeded magad a földről és bátran elindulsz, előre. Itt ugyanis neked sosem terem babér. Sosem leszel itt királynő.

Van az a pont, ahol megfordíthatod az életed. Nem baj, ha egyedül leszel. Sőt. Ez tesz értékessé. Erőssé. Végre megtanulhatod meghúzni a határaidat. Ne add olcsón magad! Lábtörlőnek lenni fájdalmas. Ha két fájdalomtest találkozik... akkor meg veszedelmes is.

**

Ne írd le a kapcsolatodat! Csupán nézz kicsit magadba - hol lehetnél kognitívabb, ötletesebb, megértőbb, NEM-et kimondani tudó, türelmesebb, kreatívabb.... Törekedj a minőségi időre a kapcsolataidban és az ÉNidőre magaddal.

Segítő beszélgetések a párkapcsolatról, néma problémákról, konfliktuskezelésről, nárcisztikus típusokról, emberi kapcsolatokról, önbizalomról, szerelmi önbecsülésről:

Üdv: Márti**