2018. október 2., kedd

Fekete hattyú


MI is a fekete hattyú?

A fekete hattyú - miért nem várjuk sosem a váratlant?
Hogyan legyünk felkészültek a legváratlanabb eseményekre is?
Hogyan születnek a jó döntések?

Íme, három érdekes kérdés az elmélkedést kedvelőknek: honnan tudjuk, amit tudunk? Segit-e a múlt előre látni a jövőt? Miért nem várjuk sosem a váratlant?
"A minden nap megetetett csirke azt feltételezi, hogy ezután is minden nap kap enni. Egyre szilárdabban hisz az emberi jóságban. Az ő szempontjából semmi nem mutatta, hogy egy nap elvágják a torkát." Bertrand Russel filozófus.

Ebből kiindulva valószínű, hogy a legnagyobb katasztrófák csak számunkra jönnek váratlanul. Ezért mondja Russel, hogy mindig mindent meg kell kérdőjeleznünk, még azt is, amit már véglegesnek hiszünk.


Nassim Nicholas Taleb matematikus fekete hattyúnak nevezte a váratlannak tűnő sorsdöntő eseményeket. Sokáig mindenki azt hitte, hogy az összes hattyú fehér – mígnem a XVII. században természetbúvárok megtalálták Ausztráliában a fekete hattyút. Ami addig elképzelhetetlen volt, hirtelen elfogadottá vált.

A fekete hattyú leginkább az ok és az okozat kőbe vésett hitének megrendítését jelképezi. Arra figyelmeztet, hogy hajlamosak vagyunk erősen kapaszkodni- ingatag pillérekbe.(Mikael Krogerus – Roman Tscheppeler: 52 döntési modell)

Miért nem vesszük észre a jeleit egy kapcsolatban?

Aki érzelmileg érintett, inkább hajlik arra, hogy felmentse a másikat, hogy reménykedjen, hogy majd most végre megváltozik, de bármennyire is akarja, sem a helyzet, sem a másik nem fog változni... .
Aztán hirtelen belénkcsap a villám. Felmondólevelünk megérkezik... vagy a másik emberi játszmákba bocsátkozik, és nem értünk, hanem magáért, érdekből marad a kapcsolatban.
Ha gyakran szorul össze a szívünk, ha gyakran érzünk gombócot a torkunkban, szorítást a gyomrunkban... a stressz szele lebbent felénk. A szégyen, a szorongás, a félelem, vagy a harag pírja festi meg arcunk és kínunkban nevetünk az egészen.

Képesek vagyunk ilyenkor jól dönteni? Látni, mi húz vissza? Nézni, mi vár ezen túl? Kire öntjük ilyenkor fájdalmunk? Mire számíthatunk?
Hogyan lesz jobb? Van-e empatikus külső szem, aki érzelmileg nem érintett, hogy segítsen felfedezni a jeleket?

Ha felbukkant egy fekete hattyú az életedben, hol érzed? A zsigereid, a fajó gyomrod, a szétrobbanni akaró fejed, az ökölbe szorított kezed jelez, de amikor nem veszed észre, csak az marad benned, hogy valahogy nem érted, mi történik veled
Ne késlekedj. Törd meg a rutint. Úszol vagy megfulladsz.

Vajon a lélek sebei miért maradnak oly láthatatlanok? Miért nem beszélünk az érzelmeinkről? "Nem tudtam, hogy bántalmaznak."
TÖRD meg a csendet. TÖRD meg a rutint.
Kérj segítséget.

Ha felbukkant egy fekete hattyú az életedben, keress fel, egyeztess időpontot
Fókuszban a megoldás! Önbecsülés - Kommunikáció - Kreatív Kapcsolatok

Szeretettel: Márti**
a te coachod


***

A fekete hattyú minden csodálatos nőben benne lakozik és valahol nagyon is szimbolikus jelentéssel bír.

"A Fekete hattyú az egyik legszépségesebb, legfájdalmasabb és legtökéletesebb női film, amelyet valaha csináltak. Darren Aronofsky még nem rendezett rossz filmet, de most csinálta meg minden eddiginél precízebb, letisztultabb filmjét. A Fekete hattyú ugyanis csak a felszínen thriller, Aronofsky a műfaji jellegzetességeket szinte ironikusan használja, valójában sokrétegű drámát nézünk, amely szépen, fokozatosan vezet be minket a női lélek sötét és csodás bugyraiba.

Nina (Natalie Portman) balett-táncos, aki még mindig az anyjával (Barbara Hershey) él egyfajta mesterséges gyerekkorban megrekedve. Amikor először látjuk, rózsaszín masnis neglizsét visel plüssállatokkal telepakolt rózsaszín lányszobájában: ő is abban az élsportolóknál és táncosoknál nem ritka, duplán megnyomorító élethelyzetben ragadt, hogy a tánc miatt fel kellett adnia a gyerekkorát, és közben mégsem nőhetett fel soha, mert csak a táncot ismeri, az igazi életet nem. Nem könnyíti meg a helyzetét az anyja sem, aki ambivalensen viszonyul Nina karrierjéhez, egyrészt a saját meg nem valósított ambícióit próbálja kiélni rajta keresztül, másrészt neheztel is rá, mert miatta kellett feladnia saját álmait.

Ahhoz, hogy Ninából nagy táncos lehessen, le kellene küzdenie az anyjával, saját magával és a társulat vezetőjével szembeni megfelelési vágyát, és le kellene nyúlnia a mélybe, az ösztönöshöz, ahonnan az igazi művészet jön.

Natalie Portman sosem volt még ilyen jó, még Vincent Cassel is csak jelzésértékű mellette. Nehéz nem párhuzamot vonni Nina felszabadulása és aközött, hogy Portman a korábbi, jellemzően kicsit merev alakításai után itt most valami teljesen újat, sokkal izgalmasabbat mutat. Amikor Aronofsky azt mondta, hogy elvette az ártatlanságát, nem túlzott. Az egyik legmegérdemeltebb elismerés lesz, ha Portman megkapja alakításáért az  Oscar-díjat, mert szemlátomást megtalálta a saját fekete hattyúját a forgatás alatt."

Megkapta.

ajánló: origo.hu/filmklub


****
Think out of the box!

Gondolkozz sablonmentesen és újszerűen!
Értékmentő-Szemléletváltó blog


Mi a boldog és sikeres emberi kapcsolatok titka?

Hajtóerő a hajtűkanyarban - Vált(oz)ásban - Egyensúlyban

My Slow to Flow - Black swan
elindult az új oldalam!
Szeretettel: Márti**