2018. október 2., kedd

Fekete hattyú
A fekete hattyú minden csodálatos nőben benne lakozik és valahol nagyon is szimbolikus jelentéssel bír.

"A Fekete hattyú az egyik legszépségesebb, legfájdalmasabb és legtökéletesebb női film, amelyet valaha csináltak. Darren Aronofsky még nem rendezett rossz filmet, de most csinálta meg minden eddiginél precízebb, letisztultabb filmjét. A Fekete hattyú ugyanis csak a felszínen thriller, Aronofsky a műfaji jellegzetességeket szinte ironikusan használja, valójában sokrétegű drámát nézünk, amely szépen, fokozatosan vezet be minket a női lélek sötét és csodás bugyraiba.

Nina (Natalie Portman) balett-táncos, aki még mindig az anyjával (Barbara Hershey) él egyfajta mesterséges gyerekkorban megrekedve. Amikor először látjuk, rózsaszín masnis neglizsét visel plüssállatokkal telepakolt rózsaszín lányszobájában: ő is abban az élsportolóknál és táncosoknál nem ritka, duplán megnyomorító élethelyzetben ragadt, hogy a tánc miatt fel kellett adnia a gyerekkorát, és közben mégsem nőhetett fel soha, mert csak a táncot ismeri, az igazi életet nem. Nem könnyíti meg a helyzetét az anyja sem, aki ambivalensen viszonyul Nina karrierjéhez, egyrészt a saját meg nem valósított ambícióit próbálja kiélni rajta keresztül, másrészt neheztel is rá, mert miatta kellett feladnia saját álmait.

Ahhoz, hogy Ninából nagy táncos lehessen, le kellene küzdenie az anyjával, saját magával és a társulat vezetőjével szembeni megfelelési vágyát, és le kellene nyúlnia a mélybe, az ösztönöshöz, ahonnan az igazi művészet jön.

Natalie Portman sosem volt még ilyen jó, még Vincent Cassel is csak jelzésértékű mellette. Nehéz nem párhuzamot vonni Nina felszabadulása és aközött, hogy Portman a korábbi, jellemzően kicsit merev alakításai után itt most valami teljesen újat, sokkal izgalmasabbat mutat. Amikor Aronofsky azt mondta, hogy elvette az ártatlanságát, nem túlzott. Az egyik legmegérdemeltebb elismerés lesz, ha Portman megkapja alakításáért az  Oscar-díjat, mert szemlátomást megtalálta a saját fekete hattyúját a forgatás alatt." (origo.hu)

Megkapta.


Második rész:
Szeretettel: Márti**