2014. április 11., péntek

Álomépítők

Ezzel feküdtem, álmodtam, keltem... mindig visszajátszom őket ébredéskor... mármint ha emlékszem rájuk. Vannak olyan álmaim, amelyekre örökké emlékszem. Vannak olyanok, amiket többször álmodom.
Mindenki saját kódrendszere szerint maga fejtheti meg álmait.


"Álmunkban a képzelet és az emlékezet képei keverednek a valósággal. A lélek nappali oldala a tudat, éjszakai oldala a tudattalan, vagy tudatalatti."
Álomfejtés: mit üzennek az álmaink. Biztonságot hozó pillanat, amikor bevackolódunk az ágyunkba, ellazítjuk fáradt tagjainkat, álom jön a szemünkre.
Segít-e az álomfejtés az önismereti munkában?


*****
Álom: éppen attól más, hogy merész, szabad, miként az ébrenlét sosem, hiszen elrejtett fiókok mélyére dugdosott képeket rángat elő; tör, zúz, ordít, megbosszulva a nappal fegyelmezettségét; megszínesíti a színtelent, a komisz varázsló.
Vavyan Fable

***


Érdemes újjáépíteni a hidat: 


"Az az ember, aki egyáltalában nem figyel áloméletére - vak. A világ legcsodálatosabb könyvtárában vakként botorkál. Az az ember azonban, aki bizonyos gyakorlatokkal lecsökkenti az ébredés álomképrabló megrázkódtatását annyira, hogy egyre több emléket hoz át gazdagabbá, boldogabbá váló nappali életébe, aki megtanul irányítva álmodni és megtanulja a szimbolikája háromsíkú nyelvét, az birtokába kerül az egyetemes tudásnak.
Valamikor, az elfelejtett korszakokban tárva-nyitva álltak a kapuk e két világ között, amelyek harmonikusan átszőtték egymást. Az ember életének nagy részét ma is az álom síkján tölti, amely minden titkok megoldását magában rejti.
Érdemes tehát kiemelni és újjáépíteni a múlt vizeibe zuhant hidat a lélek és a test, a szintetikus látás és a logikai szemlélet között. Nem kevesebb történik ezáltal, mint hogy véges, nyomorúságos, vak esetlegességek között hányódó életünkhöz hozzácsatoljuk a végtelenség birodalmát." (Szepes Mária: Az álom mágiája)

***
Az Álmok Tengere sem parttalan...
(igaz, hogy csupán álom-partja van);
az Álmok Tengere félelmesebb,
mint a szokott veszélyű tengerek;
siklik a roncs? süllyed a jó hajó?
- az Álom-Tenger épp erre való!
Mit tesz veled és mit kezdesz vele?
sorsod rád bízza Álmod Tengere.
Mikor épp nem mély: magas, mint az ég!
Csodáld - s úszd meg az Álmok Tengerét!

(Fodor Ákos)

2 megjegyzés:

Vénember írta...

Az álmaink mi vagyunk. Örök körforgásban. Mert álmaink olyan szüleményei valónknak, mellyel kölcsönösen befolyásolják egymást. Álom a valóságot, és a valóság az álmot. És ebből a katyvaszból MI keletkezünk.

márti írta...

http://grafograf.blogspot.hu/2011/02/jatekos-onismereti-tesztek.html

A következő értékelés vonatkozik rád:

Szeretsz álmodni! Szereted azt a világot, ami álmaidban körül vesz, és hiszel abban, hogy mindennek jelentősége és értelme van. Odafigyelsz arra, mi üzennek a képek, az ismerősök és az ismeretlenek. Sokszor reggel is utánanézel annak, mit jelent egy-egy álomkép. Arra figyelj csak, hogy a nagy álmodozások közepette ne szakadj el teljesen a valóságtól!


:-))