2013. december 4., szerda

Filó - gondolkodom


Jó megismerni mások gondolatait! Vers a porhóról, elmélkedés a háláról, a hajnalról, a halálról, az életről...


Közelebb visz minket "az egyszerűen csak szeretünk és kész" világhoz.
Az "élni és élni hagyni" világhoz.

Bár azt nem tudom, hogy hányan vannak - akiket pl. fizikailag vagy érzelmileg szeretteik bántottak -, akik simán el tudják fogadni ezek után a másikat, vagy akik vennék a fáradságot belekukkantani a másik mögé, mozgatórugóit keresve, és a maguk kis belső világát is rendezgetni akarnák, tőlük nem függve.

Nagyon nehéz Einstein mondatát követni, miszerint Sosem oldhatjuk meg a problémát azon a szinten, amelyen létrehoztuk. Ugyanis el sem tudjuk képzelni, milyen is lehet egy másik nézőpont. Egy másik látásmód. Felülről nézni önmagunkat az egyik legnehezebb lélekmutatvány, pont azért, mert hogy érzelmileg érintve vagyunk, vagyis szubjektíven látunk.

No de ki tud itt objektív igazságokat felsorolni, mikor maga is csak a z élet egy szeletét ismeri, közismert példával szólva,vagy az elefánt fejénél, vagy épp a farkánál áll.

Ráadásul a vallások, az izmusok és különböző ideák, elvek, eszmék világában még a szeretetnek is furcsa felhangja lett már.

Ahogy a karmát sem érti, fogadja el mindenki. Vagy csak máshogy érti, magyarázza.
Bizony.

Épp ezért a véleményalkotás avagy ítélet - mindenkinek saját joga. Ítélsz, egész életedben! Egy nemválasztással is ítélsz, sőt.

Egyszerűen élni?

Lehet. De ahhoz rendesen ki kell oldania magában az emberben a fájót. Olyan ember nincs, akinek ne fájna vagy ne sértené valami.

A filó jó. Azzal senkit sem bántasz. Aki olvassa, magát lát(hat)ja benne. Aki írja, magából indul ki.

****

"Az, hogy jól bánjunk egymással, attól függ, hogy ne felejtsük el, hogy a másik hihetetlenül más. Végtelenül más, mint én vagyok." (Feldmár András)

“I know you got your points, but you have to read my lines first.”
Forrás: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151282730209785&set=a.10150505809259785.390915.160176739784&type=1&ref=nf 

"Az, hogy jól bánjunk egymással, attól függ, hogy ne felejtsük el, hogy a másik hihetetlenül más. Végtelenül más, mint én vagyok." (Feldmár András)

A szeretet a legnagyobb intelligencia.


2 megjegyzés:

boróka írta...

Az utolsó mondatoddal mélyen egyetértek. Az az előttiekkel meg szintúgy.

márti írta...

Önismeret…

Rács? fal? bástya? torlasz?
nem véd meg magadtól!
- Amit másról mondasz:
az is csak rólad szól...

(Fodor Ákos)