2013. augusztus 18., vasárnap

Él a város

Fehérvár végre él. Kitett magáért. Délután 5-kor hömpölyög, de rendezett a tömeg. Nincs eldobálva semmi, gyerekként örül a felnőtt is a Fény utcájának. Valódi korzó lett, sehol egy járdaszegély, a kellemes-szürke burkolatba beépített fényindák nagyon hangulatosak, a megvilágított épületekkel és a lekapcsolt közvilágítással.

Ma diaporáma, a belvárosi épületeken éled újra a magyarság története rajzolt mozgóképben.
A hatalmas bábokat, amiket több ember mozgat, este 10 után már viszik a színházba, a helyükre, csak ámulunk, közelről is látva hatalmasságukat. Közben tűztáncosok, a lélek és a szív orgánuma, tegnap hegedűszó és a kórusok, kiknek tagjai elbújtak a közönség sorai közt, döbbent csendet és hatalmas ovációt kiváltva... a végén.

Él a város.

Olyan, mit 30 évvel ezelőtt, a mikor a Fiatal Dalosok Találkozói és a zenei programok vitték a prímet.

Igen, vásottak és gyakorlottak már kérdezik... ugyan, meddig?

Hidd el, ennyi kellett. Pont nem érdekel, hogy meddig. Még kell. Még kér a nép. Még jár neki. Fehérvár lakossága huszadikáig kiköltözött a Főutcára.

(Olcsó folyékony) Kenyér is van és cirkusz is. :-)


2 megjegyzés:

alterego írta...

Jó hogy így van és sajnálom, hogy nem lehetek ott.
Micsoda remek ötletek. Az emberek a romok fölé ácsolt padokon ülhetnek, képletesen olyan mintha, a hajdanvolt templomban lennének :-)

márti írta...

Valóban! Hamvaiból éled és zsibong a város. A Főutca melletti ligetben zenepavilon... Ha innen elsétálunk a főtérig, rengeteg különféle sörkészítő, lepényárus, ajándékos, ötletes fa-játékok, faékszerek, ásványi karkötők, és hullámok, rezgés, izzás, zöngés zengése.

Zene és nevetéshullámok. Rengeteg gyerek, szökőkutak, kiülős teraszos hely, a fagyis, aki 3 gombócnyit ad 1 adag áráért, igazi korzó lett a város. Fényhullámok mindenütt. Csillogók.
Csillámlik a város. Megfiatalodott!

Köszönet érte, pöpec minden!