2013. július 8., hétfő

Fanatikusok


Kik élnek vissza s manipulálnak a szeretet nevében?
Kik manipulálhatók?  Kik lehetnek áldozatok?

Kik lehetnek fanatikusok?

Örök kérdések. Ugyanaz a válasz.Gyenge énképűek, bántalmazottak, identitásukat kereső fiatalok, csonka családban felnőttek, szeretetlen és tanulatlan, agresszív családban felnőttek,  frissen váltak... magányosak,...
akiknek nincs saját hitük...
akiknek nincs egészséges önértékelésük, barátaik, szeretet, odafigyelés, törődés, figyelem az életükben.

Ki ide, ki oda. Ki bogár lesz, ki szélvédő.


"Szakértők szerint az alábbi helyzetek járulhatnak hozzá ahhoz, hogy egyesek, akik komolyabb vallásos érdeklődést mutatnak, szektatagokká válhatnak (mert azért nem mindenki válik azzá), akik egyrészt függővé kerülhetnek vallási tanításoktól, másrészt a rendszer működtetőivé - sőt visszaélőivé -, alakulhatnak át:

...
"Véleményem szerint az áldozatoknak nem újabb vallási tanítások megértésére van elsősorban szükségük, hiszen a szekta áldozatává válás sem vallási tanokról szólt, sokkal inkább érzelmi szükségletekről. Érdemes felismerni azt ez eredeti okot, amely a szekta karmaiba vezetett minket, majd őszintén felmérni, hogy milyen hatása volt a vallási közösségnek a mi saját személyiségünkre, ami miatt belekeveredtünk annak játszmájába. A folyamat nem lesz fájdalommentes, de megéri.  "

a teljes cikk:
http://eletazortoronyutan.blogspot.hu/2013/05/kik-valnak-szektak-aldozataiva.html

***

A hit és a vallás

"A vallás és a hit egy tőről fakad, veszélye ott jelentkezik, amikor másokra rá akarjuk erőltetni, amit vallásunk /vallástalanságunk/ hitünk diktál."

Minden hit alapja az önmagunk által, önmagunkban felépített, megtapasztalt elvek, ideák! S aki nem tartja magát vallásosnak, az bizony mégsem hitetlen! De nem ám: hisz önmagában! És minden olyan embert, és embercsoportot, aki hisz önmagában, tiszteli s elfogadja önmagát, tiszteli, elfogadja, tolerálja a másikat, nem lehet széthúzni, megvezetni, átverni, lehúzni... a "ránk erőltetés" pedig szintén rajtunk múlik.
Nem hagyjuk. :-)

1 megjegyzés:

stali írta...

Amennyiben hiszel önmagadban, tényleg nem valószínű, hogy áldozattá válj.
Ám nem baj, ha ismered is azt, aki TE vagy.