2013. április 18., csütörtök

Vitakultúra - könyvkosár

"Gondolkodni kényszerítsd a partnered, ne térdre...

Vedd a kezedbe az életed irányítását, és tedd olyanná, amilyenné szeretnéd."

Új és újabb könyvek:

ASSZERTIVITÁS – Hogyan érvényesítsük sikeresen az érdekeinket úgy, hogy másokat ne csorbítsunk?

ÉRVELÉS -  Manipuláció vagy meggyőzés?

"Uralkodni akarsz másokon? Akkor először tanulj meg uralkodni magadon!"

Gyakran mondasz igent, amikor inkább nemet szeretnél mondani?


Bármit megtennél, hogy elkerüld az konfliktusokat és összetűzéseket?
Nehezen szánod rá magad a döntésekre, és ha végre sikerül, utána aggódsz, vajon jól döntöttél-e?

Képzeld el, milyen lenne, ha határozott „nem”-mel válaszolhatnál a fenti kérdésekre! Képzeld el, milyen lenne, ha nyíltan és higgadtan ki tudnád fejezni az igényeid, meg tudnád húzni a határokat, kezelni tudnád mások elvárásait, kívánságait és bírálatait, továbbá aggályok nélkül tudnál egyértelmű döntéseket hozni!

Vedd a kezedbe az életed irányítását, és tedd olyanná, amilyenné szeretnéd.
Gondolkodni kényszerítsd a partnered, ne térdre...Egyéb online linkek:
http://www.scribd.com/doc/121458390/asszertivitas-es-kommunikacio - 45 oldal
http://www.scribd.com/doc/121458317/Asszertivitas - 8 oldal
 és még egy csomó, ott is  lehet keresgélni, akit érdekel a téma

... én most beleolvasgattam ezekbe a linkekbe, megismerkedni ezzel érdemes ... érdekes...  :-)))

***
Ezen sorozat másik kiadványát a mostani Alexandra könyvajánlóban találtam, ebbe beleolvasgatok majd holnap a könyvesboltban. Az ajánló szuper, remélem a könyv ad majd példákat is:Uralkodni akarsz másokon? Akkor először tanulj meg uralkodni magadon!

Ismerd meg a hatásos, meggyőző és konstruktív érvelés művészetét, és ezzel óriási előnyre teszel szert, valahányszor azt szeretnéd elérni, hogy
sikeresen megértesd másokkal a véleményedet,
meggyőzz valakit a nézeteid helyességéről,
feszült helyzetekben is megőrizd a nyugalmadat,
a magad oldalára állítsd a többieket,
megkapd, amire szükséged van,
megbirkózz a problémás emberekkel vagy helyzetekkel,
meggyőzően és érthetően fejezd ki magad,
magabiztosan add elő a mondanivalódat.

Egyesek imádnak vitatkozni – ez különösen a jogászokra és a kisgyerekekre jellemző –, de többségünk valósággal menekül a viták elől. Néha jobban is tesszük, de többnyire nem ez a legjobb választás. A viták elkerülésével olykor a szőnyeg alá söpörjük a problémákat ahelyett, hogy megoldanánk azokat. A mások iránti elfojtott haragunk pedig megmérgezi a személyes kapcsolatainkat, vagy feszültséggel teli munkahelyi légkört teremt.

A vitának az volna a célja, hogy jobban megértsük a másikat, megosszuk egymással az elképzeléseinket, és mindkét fél számára előnyös megoldást találjunk. A „vita” szó sokak fülében rosszul cseng, de ez azért alakult így, mert az emberek sok esetben rosszul vitatkoznak. Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek.

Két részre tagolódik ez a könyv. Az első részletesen tárgyalja mindazt, amit úgy szoktam emlegetni: „az érvelés tíz aranyszabálya”. Ezek azok a szabályok, amelyek mindenféle helyzetben érvényesülnek, a főnökünkkel folytatott vitáktól kezdve a partnerünkkel vagy a vízvezeték-szerelővel támadt nézeteltérésekig. Ezek a szabályok még akkor is megállják a helyüket, ha történetesen partnerünk a vízvezeték-szerelő. A második részben olyan konkrét helyzeteket vizsgálunk meg, amelyek gyakran eredményeznek vitákat – vagyis átültetjük a gyakorlatba az aranyszabályokat.
***

a gugli a barátod :-)

...még megkeresem a spirilinket, amelyik horoszkópjaink szerinti segítséget ad a viták kezelésében, elindításában, vagy körbe-körbe járások elkerülésére, vagy a vita feleslegességére vonatkozóan.Nincsenek megjegyzések: