2013. április 21., vasárnap

Holtodiglan - Viskó - Bestsellerek - Könyvkosár

A vonzás gyilkos szabályai

Az olvasó döbbenten figyeli, hogy egy romantikus párkapcsolat miként alakulhat át szép lassan igazi pokollá... A kérdés csak az, ki tette valójában pokollá a másik életét?

Megdöbbentő, magával ragadó kötet az erőszak természetéről, a kapcsolatok ingatag hatalmi viszonyairól és a mindent át- meg átszövő sötét titkokról.

A Holtodiglan 2012 egyik legnagyobb könyvsikere volt az Egyesült Államokban.


Olvasson bele: Holtodiglan - részlet

"A könyv egy kívülről szép, belül álruhában járó nőről szól, kinek primitív érzelmi reakciói átveszik az érdekei szerinti viselkedést: megbocsátani és empátiára képtelen, a férj hűtlen, s a nő revansot vesz, birtoklási mániája bosszúhadjárattá válik: megrendezi saját elrablását, férjére terelve terhelő nyomokat hagy,  s a háttérből figyeli, manipulálja az eseményeket. De ki is a hibás valóban?"
A Könyvjelző magazin 2013. áprilisi számában megjelent cikk: A vonzás gyilkos szabályai******

***


Ez a karakter vonzó? Vagy furcsa? Vagy nagyon is mindennapos? Vagy szélsőséges és korántsem átlagos?

Pszichopaták. Szociopaták. Képtelenek alkalmazkodni, beilleszkedni a világba. Köztünk élnek. Kívülről szívélyes, odafigyelő, sármos, belül rohadt, sekély érzelmi reakciókkal. Nem tud szeretni (csak önös érdekből), nincs lelkiismerete, belső bírája és külső kontrollja, nem tanul, még a maga kárán sem. Aki még az érzelmeket is üzletnek tartja.

Nem látod rajtuk, hogy betegek. Képtelenek megélni a valódi érzéseket, de kiváló önös manipulátorok. Igen, csapdájukba kerülhetünk. Mert igen, valahol mélyen, megérthető. A szeretetlen, bűnös közeg, a rossz anyagi és családi körülmények egy lépcsőfok ahhoz, hogy belőlük ilyen embert csinált.
Azonban ez csak szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy egy senkinek nézett emberből lélektelen, öntelt, másokat lenéző, másokon átlépő, világgyűlölő "diktátor" legyen.
Mert mi az igazán döbbenetes? Hogy ezt hagyjuk. Sőt, saját magunkat hibáztathatjuk!
S van, mikor már csak egyet tehetünk. Rájuk hagyjuk. És lépünk. Tovább. Akármi is az ára.


Nem hiszem el, hogy csak ez a világ. De azt igen, hogy ezeket le kell tudni JÓL írni, tudatosítani.
Cselekmény-dúsan, nem részrehajlóan, nem szűk-szubjektíven, hanem objektíven s hagyni, hogy az olvasó találja ki a végét, úgy értem,  legyen mit levonnia, következtetést vagy tán egy nyitott mondatot hagyva, amit továbbgondolhat bárki, s nem feltétlenül kell szájba rágni, állást foglalni, sokszor elég csak Ariadné fonalát vezetve az olvasóban bízni. Többször lehet így hatást elérni, felismerésekhez juttatni az olvasót, az emberben belülről születik valami új, biztató, útmutató, ami reményt adhat a sok kis egyéni szubjektív valóság megismerésére és majdan objektívvé válására, ami út egy jobb világ felé.

Mindenesetre a könyv sikerlistákat dönget. Stephen King elismerően nyilatkozik. Na ő aztán tud írni. Lebilincsel, odaköt, megfélemlít, belevisz, érezteti veled azt a fizikai vagy lelki halált, amiről mit se tudsz, és megdöbbensz, hitelesnek érzed. Több könyvét is megfilmesítették. Tőle biztosan olvastatok vagy láttatok valamit. Hihetetlen pontossággal festi meg a megfeslett, kiégett érzelmű, vagy épp érzelmekben ki sem fejlődött embereket és történéseiket. Nagyon is hétköznapi pillanatokról, amik bárkivel megtörténhetnek, a kialakuló végzetes dili, káosz, horror és üressé váló, fájó, értetlen(nek tűnő) semmi - ami nagyon is mutat, jelez valamit. Lélekhorror. Érzelmi zsarolás. Félelemben tartás. Kihasználás. Fizikai atrocitás.

Mai világunk, történelmünk (embereinek) ismertetőjegyei. Ismerjük hát fel és tanuljuk meg kezelni ezeket. Magunkban is.

Tanuljunk új utakra lelni, ezeket az embereket életünkbe, lelkünkbe sorozatosan nem beengedni, érzéseinket felismerve tanulni és tanulsággal tarsolyunkban továbblépni.
Ismertető: http://www.polc.hu/konyv/holtodiglan/728406/

könyv online, angolul: http://www.scribd.com/doc/80414316/Gone-Girl-by-Gillian-Flynn-Excerpt#.UXMnaEqcQXwÉrdekes kontraszt vagy talán kiegészítés lehet a Viskó.

A viskó több mint egy évig nagyjából ismeretlen volt. 2010 májusáig A viskó több mint 10 millió példányát nyomtatták ki, 70 hétig volt első a New York Times bestseller listáján, s lefordították több nyelvre is.


Mesélem a történetet, reakciók:
1. Úgy vágtam sarokba a könyvet, mikor megtörtént a gyerektragédia, hogy csak úgy csattant. Aztán pár nap múlva felvettem és 3 óra alatt elolvastam. Isteni.

2. Úgy vágnám tarkón a gyilkost, hogy csak úgy zuppanna, tudod mikor bocsátanék meg neki. Ugyan el nem olvasom.

3. Kihagytam azt a részt, most épp nem bírja a naturálisat az énem. Viszont baromi kíváncsi vagyok, hogyan bocsát meg - fogalmam sincs kinek : a gyilkosnak vagy éppen magának?

4. Pont olyan érdekes, mint a Békés harcos útja.

5. Eszembe jut N. D. Walsh könyve: Beszélgetések Istennel. Néha tényleg kell. Néha. Ott a lépcsőn ülve, felnézve, hé, tényleg ezt akarod? Vidd!

6. Bingó. Olvassátok el!


Mindkettőt!

Nincsenek megjegyzések: