2013. március 15., péntek

hózik... zik... zik

Március 15. hősei - Frissítés - meg újra: KépRágony

****

Felrobbant a fűzbuk, nem fűzi, mossa, ossza most senki agyunk, megosztunk. Jó érzés. Összefogás. Ki tollal, ki karddal.
Adunk. Jegyzünk. Embereket: polgárokat, önkénteseket, hivatásosakat.

A családom minden tagja rendben van. Nem voltunk városon kívül, csak közel a városhatárhoz. Ott kicsit magas a hó. Csákváron 2 méteres. 87 telén, fiam születése idején volt ekkora hó.


 A viharos szél miatt helikopterek nem tudtak segíteni (mint akkor) és a sógorok küldtek hókotrót! Online szerkeszthető segítségkérő, állapotjelző, felajánlásokat összegyűjtő és közzétevő alkalmazást szerkesztettek az ügyesek, megmozdult a város, előbb-utóbb otthon maradt, ki érdemben segíteni nem tudott, nem tetézve az újabb télfoglyok számát a saját aggódó magánakciójuk miatt, szervezetté vált a dolog: a fészbuk gyűjtött, közvetített!, a képek pedig magukért beszélnek. Az autózás sosem volt veszélytelen és felelőtlen dolog, én a magam példáján is megtanultam, 20 perces útra is teljes menetfelszerélesben és (relatíve) töltött pénztárcával, telefonnal (fontos telószámok külön felírva) indulok el. A mobilvilágban én bizony nem tudom mindenki számát fejből. És örülök, hogy nem vagyok a munkám miatt sem kötelező kocsiba szállni, kamiont vezetni, állatot szállítani, beteg gyereket kórházba vinni, uramatyám szülni készülni.

Gondolom elindul a felelősök keresése és naná, hogy jönnek a BM-sms-t kifigurázó (fekete) humoros poénok, beszólások. És le a kalappal az egyenruhások előtt. Mikor ex még ilyen helyen szolgált, napokra ő is eltűnt. Keserű érzés jön vissza.  Meg eszembe jut a vörös iszap. Az emberi mulasztások. A természet egy pillanat alatt megmutatta erejét, beetetett a tavasszal, csak a magamfajta idióta az, ki nem tud aludni, mert élénken emlékszem a 26 évvel ezelőttire télre, és a 24 évvel ezelőtti kisebbre...akkor is egyként mozdultunk, nem volt mobiltelefon, facebook... mégis működött... a honvédség példásan kivette részét ... és ott volt az egyéni, népi, összefogás a senkire sem várni, de Szervezetten magadra vigyázni a szlogen. Akkor is -15 fok volt, a fiúk 2 sapkában mentek be gyalog dolgozni. Most járnak a városon belül a buszok, az esti műszakból végül is hazaértek a mieink.


Magam élvezem a kuckót, áramot. Keddre kitisztul az idő és a repülő felszáll a Gatwickről és leszáll Ferihegyen, ex ügyes, rutinos sofőr, jó vezető: lehozza messziföldről érkezett lányunkat, hozzám. Pihennünk kell. Lassítani. Élvezni a szeretet cseppjeit. A barátok nevetését. Az áramot. Az áramlást.

Táncolok. Játszom. Sütök. Pörgök. De...lassítok... lazul a dolog. Még 146 ember kint maradt az utakon.
Aztán jönnek a torlódások az elhagyott kocsik miatt, és sajnos megtörténtek az első fosztogatások. Az emberek tudatják, figyelmeztetnek..., ebben is összefognak. És jön az árvízveszély. Az áramhiány miatti még több segítségkérés.Olyan is, ami nem valós.

A napok hordalékát is sokan meglovagol(hat)ják majd. New Yorkban a nagy áramszünet idején elindultak a válogatatlan boltfosztogatások. Japánban, a nagy cunami után az emberek a betört üvegű boltokból sem tulajdonítottak el semmit.

...
... Vagyis - még nincs vége:


No Magyarország, ez jó nap arra, hogy tégy. Magadért. Másért. Hogy ne hagyjuk el a józan eszünk és a szívünk.

Online szerkeszthető táblázat
Online szerkeszthető térkép
*****

"Igazából mára nem meglepő, de ismét a közösségi média bizonyult a leggyorsabbnak és a leghatékonyabbnak. A prímet Facebook vitte, itt rengeteg oldal - profiljától függetlenül - beszállt az óvóhelyek, segítségnyújtó információk közreadásába. Épp úgy, mint több vidéki rádió is. Amíg az országos rádióadók zenéltek, addig például a székesfehérvári Vörösmarty Rádió színvonalas, informatív műsort közölt, élőben, számos kollégájuk közreműködésével.
A rádió össze tudta kötni azokat az autójukban rekedt embereket, akik betelefonáltak. Sokan segítséget, akár éjszakai szállást is felajánlottak a bajbajutottaknak. A Vörösmarty Rádió műsora élőben jelentkezett egy honvédségi mentőakcióból is, sőt, nyomon követték egy farfekvéses baba születését is. Az élő műsort még 5 óra után is rendületlenül készítette a fehérvári stáb."


http://index.hu/bloghu/media20/2013/03/15/a_facebook_mentette_a_hoban_rekedteket

*****

Hozzászokhattunk, hogy ezen a napon záporoznak a kitüntetések.
Mi azonban most azokat a százezreket szeretnénk kitüntetni, akik a mai napon azonnal reagálva teát osztottak, traktorral/terepjáróval/két kézzel mentettek, üzletet/helyiséget nyitottak, szállást és fűtést biztosítottak, élelmiszert, takarót és gyógyszert adtak, telefonáltak, szerveztek, infókat osztottak meg.
Pár óra alatt egy egész ország aktivizálta magát, nem várt senkire, nem okoskodott, hanem

CSELEKEDETT, KÖZÖSEN, MINDENKI MINDENKIÉRT. Az arany hópihe az ország elismerése! Ismét bebizonyítottátok, hogy egy nagyszerű ország, nagyszerű emberekkel.  


www.RICHPOI.com

*******************************************************************

2013.03.16.


Ezeket is olvassuk... a segítséget felajánló és kérő posztok mellett....!
Jön azért a keményebb is (bőven van igazság, némi túlzott politika, cinizmus) bennük:

http://mandiner.blog.hu/2013/03/17/petofi_hava
http://varanus.blog.hu/2013/03/16/haho_ho_koszonom_es_apatokfasza


... és még mennyi... mind elgondolkoztató...

A képmutatásról, a kompenzálásról...  mint életünk "mozgatórugójáról"... lehetne újra és újra mesélni... 


"Ha az ember azon gondolkodik, hogy miről szabad másoknak tudni és miről nem, akkor az istent játssza. Csak két kérdést kell feltennünk. Azt, hogy fontos-e az esemény és érdekes-e. Ha legalább az egyikre igen a válasz, közzé kell tenni. (The New York Times)"

**************************
Márc. 17-18.

 Miért is van rossz, elgondolkodhatunk. Már aki akar és a szívét is előkeresi az agya mögül, már ha van neki.

Vagy fordítva. :-)))

Az aranygaluska (torta gyanánt - kerek formában) olyan jóra sikerült, hogy ... nem maradt belőle sok. Most, hogy már ötödször készítem, nem romhalmaz a konyha és csetreszt sem gyártok... Nagy lábos csodás csontos húsleves készült és 1 gizda csirke 5 adagos paprikása adott finom hangulatot a hosszú hétvégének. No meg egy kis lencse... :-)

Lazítunk, lazulunk, kuckózunk, olvasgatunk, a tavasz még várat kicsit ránk... időt ad, feltöltődni, remek könyvekkel, filmekkel, jó kis főzésekkel, beszélgetésekkel.... (bicikli pihenhet még).

Tegnap kellemes, ma jégdarás, szíveseknek, izületeseknek, idősebbnek, fáradtabbaknak ismét óvatosságra intő napok. És jé, kapok levegőt. Azért én ennek most örülök, meg tudom becsülni. Ahogy azt is, hogy van áramom.
KépRegény:3 megjegyzés:

alterego írta...

Mindezek mellett és ellenére, boldog, szeretetteljes szép napokat kívánok !!!!

Katalin írta...

ilyen az élet: a mi életünk
magyarok vagyunk
ilyenek

köszönöm ezt az írást: szívemből sziltál
és igaz: még nincs vége

megy tovább az élet
a magyarok élete

márti írta...

Köszönöm, hogy itt jártatok.