2012. december 28., péntek

Number one leves

Ma a lencse a téma. Ki, hogyan, miért úgy, miért ne úgy, csepp mustárral, á, dehogy, ecettel, á, nem, lisztszórással, á dehogy, csak tejföllel..., á, habarni és rántani, á... tuti mind jó! De...

Én meg sima egytálételben gondolkozom. De persze lehet két tál is. Sőt.Két egytál. Vagy egy kéttál.

1. terv: székelykáposzta
2. terv: lencsefőzelék

3. terv:  1. + 2. ... A napokban kipróbálom a két egytál ételt egy tálban. Egy lábosban. Kezem-lábam, lelkem, paradicsomom, savam-borsom benne lesz. Na meg az anyag, rendesen fűszerezve!

2 in1 leves, No.1. - káposztás lencse, (a la gulyás):
.
Hozzávalók 4-3 és fél-5 főre:
arasznyi darab füstölt paprikás kolbász vagy füstölt husi, vagy pörköltalapon kockákra vágott comb, lapocka - kb. 74,514 dkg
1 fej hagyma- hmm... inkább 2, na jó 3 - mit veszthetünk...!
fél kg savanyú káposzta - á, legyen egy kiló, nem kinyomva, és a levével!
2 marék lencse - csak az íze kedvéért akár 3-4 is, és persze maroktól is függ...
.
Fűszerek: szokásos, ízlés szerint, babér, kömény, só, bors, bármi, mindent bele... maradék virsli (de a végén csak), a, inkább ne... hűtőben/spájzban/gyerek szobájában  talált további száraz és fonnyadt kolbász ...
a tálaláshoz farmföl, vagy natúr joghurt, kefír, TEJFÖL, mustár, ecet, friss kenyér, jókedv, fehérbor, szóda, kártya, zene.
.
Elkészítés: pörkölt alap, husi fonnyaszt, vagy nem fonnyaszt csak megfuttat, mert füstölt-főtt, majd minden bele: káposzta, leve, lencse, fűszerezve, majd vízzel színig töltve, szeretgetve, kóstolgatva, lefedve, dudorászva, gyöngyözve... . Kb. 1 óra.  Na jó, míg elolvaslak titeket és megírok egy-két posztot. Úgyhogy plusz egy fél. Lessük, kóstoljuk, szeressük. Magunkat is. A másikat is!

Hát akkor mentem. Sóért. Az valahogy elfogyott. Borsot meg már nem török. Törött az már, más orra alá már minek.... :-) Falra hányt bors, ó!

Number one! - Mindent bele!

Borral főzök. Néha az ételbe is teszek. :-)

:-))))))))))

3 megjegyzés:

stali írta...

Garantáltan finom lesz.

freedomgirl írta...

Vidám, és jóízű írás! Kedvet kaptam főzőcskézni! Köszönöm, és boldog új évet!

márti írta...

Finom lett!!!! :-)))