2012. november 17., szombat

Só-time

Részeg legény2

Na, irány a tér. Idő van. Tömeg. Perdület fordít. Zsíroskenyér-éhség. Vonzás a konyha felől. Így görbüljek meg.

Akkor nézzük a konyha legszebb hagyományait. A zsíros kenyeret... aranyköpések, gyűjtés:

Alap esetben a zsíros kenyér a következőképpen készül. A kenyérből középvastag /10-12 mm/ szeletet vágunk és azt megkenjük zsírral.

Azonban ezzel nem feltétlenül van vége a kínálatnak, a fantázia ezer módon variálhatja. Például megsózzuk, persze nem túlságosan csakis módjával. Aztán. Meg lehet vékonyan szórni piros paprikával. Aztán. Tehetünk rá piros retket. Jégcsap retket. Fekete retket. Egészben, vagy szeletekben. Tarlórépát. Paradicsomot, paprikát. Uborkát. Répát. Piros aranyat. Édeset, csípőset. Tubussal vagy anélkül.

Variálhatjuk snidlinghagymával. Vöröshagymával, lila hagymával, gömbölyű hagymával, hosszúkás hagymával, friss hagymával, kicsit fonnyadttal, fokhagymával, póréhagymával, tulipánhagymával.

Tehetünk rá kelkáposztalevelet, savanyú káposztát, vörös káposztát, káposztatorzsát, főtt káposztát, sült káposztát, sületlen káposztát.

Tehetünk rá szalonnát, sülve, főve reszelve, héjastul vagy anélkül, töpörtyűt, szalámit, parizert, sonkaszeletet, virslit.

Megbolondíthatjuk pici köménymaggal, mustárral, csokireszelékkel, önthetünk rá fahéjat, kenhetünk rá tejfölt, fejszínt, tehetünk rá reszelt sajtot, reszeletlen sajtot, sajtreszelőt.

Ha teflon bevonatú kést használ a kenyér kenéséhez, nem kell hozzá zsír!

Tibi csokis zsíros kenyér.
1. papírral
2. papír nélkül

Zsíros kenyér befőtt!
A vékony szeletekben megkent zsíros kenyereket ecetes-cokros vízve zesszük, fél napig hagyjuk állni, majd üvegekbe töltjük, pici szalicilt és fokhagyma szeleteket hintünk a tetejére.

("ecetes-cokros vízve zesszük"
bocsánat a lelkesedés a szépírás rovására ment, helysen: ectes-curkos vizbel esszük)

Borzasztó hálás ám a család a megunt dolgok átvariálásán, hiszen belefásul a legnagyobb ínyenc is abba, ha nincs változatosság!

Tehát. Először is. A legközelebbi elkészítésnél a másik felét kenjük meg a kenyérnek, ne a szokottat! Aztán lehet a peremét, csak a lukakat. A tájjelleg, elkészítés módja is rengeteget számíthat! Például lehet parasztosan /nesze vazze zabálj/, vagy Eszterházy módra /tessék kéhlek alázattal/.


Kelkáposztafőzelékes zsíros kenyér: igazándiból az alap azonos a többivel, azaz szelet kenyér megzsírozva, de itt gyökeresen eltér a többitől, mert a tetejére kelkáposztafőzelék kenődik fel.

Rántott zsíros kenyér: libazsírral készül, és miután megkentük picit állni hagyjuk, addig kivajazott lábosban feltesszük a rántást, középbarnára pirítjuk, aztán az előre elkészített zsíros kenyérre terítjük, van aki szezámmagot is hint rá, ez ízlés kérdése, talán egy kicsi méz nem árthat meg.

És akkor most a fogyni vágyó, bioételeket kedvelőknek egy ritka elkészítési mód, csalános zsíros kenyér.
Természetesen libazsírral készül, a csalánból viszont az apró, ropogós, zsenge hajtásokat keressük, úgy 2-3 cm-es darabokra metéljük, vastagon megszórjuk vele a zsíros kenyerünket, a tetejére tejfelt kenünk, amit icipici "Erős Pistával" bolondítunk meg.
(A piros pöttyös az igazi :))

Szódabikarbónás zsíros kenyér. Azoknak javasolt, akik gyomra rosszalkodni szokott a zsíros ételekre, és a szódabikarbónából feltétlenül a gyógyszertárit javaslom. Vékonyan megszórjuk, aztán büfizünk.

Fogkrémes zsíros kenyér. Talán van, aki erre felkapja a fejét, talán csóválja is, de gondoljunk bele, hogy mennyire praktikus az ilyen összeállítás, hiszen rögtön az evéssel a fogmosást is letudjuk. Icipici só csak segíthet, és ne felejtkezzünk meg a tormáról!

Zsíros kenyér vajasan, majszimaracklekvárral.

Update zsíros kenyér zsír nélkül, kenyérmentesen, édesítővel. Kötelező utána a Réka-féle Hozd formába magad program elvégzése.:-) Mára ennyi, továbbadtam, kinek melyik ízlik?

:-))))))))))))

3 megjegyzés:

Vadliba írta...

JAJJJ:)Könnyesre nevettem magam! És elképzeltem hozzá egy társaságot, meg egy sparhertet, amiben ég a tűz, rajta fő a tea...a zene meg ennyi nevetéstől úgysem hallatszódna:D

Egyik jobb, mint a másik:)

freedomgirl írta...

Köszönjük a vidám perceket!
Neked aztán meglódult a fantáziád! :)

márti írta...

:-) :-)